Sunday, August 9, 2020
Home|Iran|Islam|Persian Language|FAQ|Contact Us|Links|Sitemap
Login
Emri i përdoruesit :   
Fjalëkalimi :   
 
Captcha:
[Antarësim]
Vote
Votimi është jashtë funksionit
Visitors` Statistics
 Vizitor i kësaj faqe : 2258389
 Numri i viziorëve të ditës së sotme : 203
 Totali i vizitorëve : 2651191
 Vizitorët online : 2
 Koha e vizitës : 1.1875
i zgjedhur

..
.
.
.
.
معرفي فصلنامه پرلا
.
آموزش آنلاین زبان فارسی
..

Clock
News > Botohet numri i parë i Revistës kUlturore shkencore “Perla”


  Printo        Dërgoja miqve

Botohet numri i parë i Revistës kUlturore shkencore “Perla”

Botohet në 200 faqe numri 1/2010 i revistës Kulturore Shkencore “Perla”, organ i Fondacionit Kulturor “Saadi Shirazi”. Të drejtat për botim i ka Fondacionit Kulturor “Saadi Shirazi”, Drejtor i përgjithshëm është z. Shahrouz Falahatpisheh dhe kryeredaktor Prof. Dr. Shaban Sinani.


  Kopertina është ilustruar me foto të busteve të Firdeusit dhe Vexhi Buharasë që ka përkthyer në shqip veprën e Shah-Name-së. Këto buste janë bërë me porosi të këtij fondacioni me rastin e 16 marsit, mijëvjeçarit të shkrimit të Shah-Name-së shpallur nga Unesco, dhe iu dhuruan bibliotekës së qytetit të Beratit, që mban emrin e përkthyesit të Shah-Name-së.


Në kopertinën e pasme të këtij numri gjende një pamje nga aktiviteti “Java e Kulturës Iraniane në Shqipëri” e zhvilluar në Muzeun Historik Kombëtar në Tiranë.


Në këtë numër ndër të tjerash do të lexoni:


PERLA


 


 


Revistë shkencore - kulturore tremujore Viti XV 2010 Nr. 1 (56) Pasqyra e lëndës


 


 


Lidhjet Kulturore shqiptari-iraniane


Sh. Falahatpisheh/


Shaban Sinani    Një studim për persizmat në gjuhën shqipe ...................7


Gjergj Sinani      Filozofia e Lindjes mbërrin në Shqipëri ....................... 13


Jorgo Bulo          Firdeusi i madh dhe mijëvjeçari i Shah-Name-së …….21


Sh. Falahatpisheh/      Një libër për gjendjen dhe të ardhmen e studimeve Shaban Sinani            iranologjike në Shqipëri ....................................... 23


Kristo Frashëri   Letërsia shqipe me alfabete orientale (pjesa 2) …….... 28


Erton Kashta      Poeti Naim Frashëri në filatelinë shqiptare dhe


iraniane ......................................................................... 36


 


Albanologji


István Schütz       Huniadi, Gjergj Kastrioti dhe problemi i së vërtetës në        


                              historiografi ................................................................ 43


Albana Veliaj       Një dorëshkrim inedit i prof. R. Sokolit në folkloristikën 


                              shqiptare...................................................................... 50


Adem Jakllari                Teza shkencore referenciale në studimet etnologjike


                              shqiptare ..................................................................... 56


 Ali Xhiku            Rreth fillimeve të përhapjes së përcaktimit "realizëm


                              socialist" ..................................................................... 64


 


 


Iranologji


Sh. Falahatpisheh       Firdeusiu dhe Shah-Name-ja e tij nëpër botë ...... 77 Gjergj Sinani               Rëndësia e filozofisë islamo-iraniane dhe


      këndvështrimi i saj ndaj problemeve


     bashkëkohore ...................................................... 83


P. Ringenberg              Arkitektura në Iran ............................................. 91


A. Tamimdari              Stilet e prozës persiane ...................................... 111


P. Ringenberg             Vështrim enciklopedik mbi Iranin...................... 122


 


Pasqyra e Librave


Disa mendime rreth librit "Shqiptar"


të Prof. Bardhyl Demiraj (Seit Mancaku) ........................................... 137


Fillimi i mundimshëm i kombit (Enis Sulstarova) ............................. 142 Botohet libri “Filozofia klasike perso-iraniane” (Elton Lila) ............. 150 Botohet libri “Dritare në filozofinë e Lindjes” (Ledio Demolli) ........ 151 Botohet Libri “Studime për Iranin në Shqipëri,


gjendja dhe perspektivat” (Ledio Demolli) ........................................ 152


Botohet libri “Firdeusi shqip dhe Vexhi Buharaja”(Ledio Demolli) . 154


 


Kronika Kulturore


Organizohet “Java e kulturës iraniane në Shqipëri”(Elton Lila) ........... 157 Paraqitje botimesh në Akademinë e Shkencave


(“Shqiptar” dhe “Persizmat në gjuhën shqipe”) (Ledio Demolli) .......... 159


Organizohet Konferenca Shkencore “Mendimi iranian


në filozofinë islame dhe ndikimi i saj” (Elton Lila) .............................. 161


Veprimtari për zgjerimin e marrëdhënieve kulturore (Elton Lila) ….... 162 Konferencë shkencore "Mijëvjeçari i Shah-Name-së


dhe Vexhi Buharaja" (Naim Zoto) ......................................................... 165


Ceremonia e vendosjes së emrit “Firdeusi” sallës së Bibliotekës Vexhi Buharaja në Berat (Ledio Demolli) ........................................................ 171 Organizohet "Takimi i Parë i iranologëve shqiptarë" (Elton Lila) ….... 173 Veprimtari kulturore në qytetin e Beratit (Elton Lila) .......................... 174 Organizohet seminari i “Marrëdhënie dhe ndikime të filozofisë Perëndimore dhe Lindore” (Elton Lila) ................................................ 176 Organizohet simpozium shkencor “Omar Khajami midis Fan S. Nolit


dhe Hafiz Ali Korçës” (Ledio Demolli) ................................................ 177


Ditët e kulturës iraniane në qytetin e Fierit (Elton Lila)....................... 179


Në 65-vjetorin e Xhevahir Spahiut


Në 65-vjetorin e poetit Xhevahir Spahiu; (Naim Zoto) ..................... 187


         Xhevahir Spahiu, gjatë jetës së tij ka bërë atë që duhet të bënte; 


     (Jorgo Bulo) ........................................................................... 191


         Poeti që hapi një portë të mbyllur; (Shaban Sinani) ......  .... 192


         Xhevahir Spahiu - poeti që shkon tek rrënja e fjalës;


    (Ymer  Çiraku) ....................................................................... 195


 


Pasqyra e lëndës (persisht) ............................................................ 199


 


 


 


15:57 - 26/10/2010    /    Numër : 555400    /    Numri i shikimeve : 1763