Sunday, October 20, 2019
Home|Iran|Islam|Persian Language|FAQ|Contact Us|Links|Sitemap
Login
Emri i përdoruesit :   
Fjalëkalimi :   
 
Captcha:
[Antarësim]
Vote
Votimi është jashtë funksionit
Visitors` Statistics
 Vizitor i kësaj faqe : 2143671
 Numri i viziorëve të ditës së sotme : 68
 Totali i vizitorëve : 2521836
 Vizitorët online : 3
 Koha e vizitës : 1.4375
i zgjedhur

..
.
.
.
.
معرفي فصلنامه پرلا
.
آموزش آنلاین زبان فارسی
..

Clock
News > Botohet numri 3 i vitit 2009 i revistës kulturore shkencore “Perla”


  Printo        Dërgoja miqve

Botohet numri 3 i vitit 2009 i revistës kulturore shkencore “Perla”

Doli nga shtypi numri 3 2009, i revistës kulturore shkencore “Perla”, botim i fondacionit kulturor iranian “Saadi Shirazi”.
Drejtor i revistës është z. Shahrouz Falahatpisheh, njëkohësisht drejtor i fondacionit kulturor “Saadi Shirazi” në Tiranë, ndërsa kryeredaktor i saj është prof.dr. Shaban Sinani.Në këtë numër do të lexoni:


Përmbajtja e Lëndës
Lidhjet kulturore shqiptaro-iraniane
Një konferencë shkencore ndërkombëtare për filozofinë klasike perse........ 5
Persizmat në gjuhën shqipe në një fjalor të ri (Naim Zoto)....... 9
Portë për në kulturën e Iranit (Shahrouz Falahatpisheh./ Shaban Sinani) .....22
Kozmogonia naimiane, në vëllimin poetik“ëndërrimet” (Blerina Harizaj)...... 30


Albanologji
Iliria Juglindore dhe Maqedonia në lashtësi (Muzafer Korkuti)   ...... 43
Xhamitë në qytetin e Tiranës (Sulejman Dashi) ........51
Vërtetësi shkencore dhe qëndrim kombëtar në veprën e Çabejt (Seit Mancaku)...... 55
Etnogjeneza e shqiptarëve përmes onomastikës dhe toponomastikës në studimet e një gjuhëtari (Valter Memisha).. 62
Rikthimi i folklorit: nga gjuhët e mbledhësve të huaj në gjuhën e burimit (Shaban Sinani)...... 73
Vendlindja, epoka historike dhe roli i tyre në formimin e Çajupit (Ermir Nika)....... 87
Dy shfaqje të “romanit të formimit” në poezinë shqiptare (Klara Kodra) ......95


Iranologji
Roli i iranianëve në lulëzimin e qytetërimit islam ..... 103
Iranianët dhe shkenca .........108
Vështrim mbi historinë e matematikës,  astrologjisë dhe matjes së kohës.....  114
Rreth histrorisë së kalendarëve iranianë ..... 121
Shkenca dhe teknologjia në Iran  .....131


Pasqyra e librave
 “Shah me makinën e kiametit” (Besa Vila) ....151
“Bajroni në Shqipëri dhe takimet me Ali Pashë Tepelenën”(Muzafer Korkuti)..... 154
Vasfi Samimi, “Jeta dhe vepra” (Sulejman Dashi) ......157
Iranistika në Europë (Agnes Korn)........160


Kronika kulturore
Takim promovues në Akademinë e Arteve (Elton Lila)........ 165
Paraqitet Fjalori Enciklopedik Shqiptar (Emil Lafe)........ 167
Kongresi X i AIESEE-së - veprimtari shkencore parësore për studimet ballkanike (Muzafer Korkuti) .... 177
“Folkloristika shqiptare - dëshmi, probleme, plane” (Martin Nika) ......... 180


Nekrologji
Dhori Qiriazi (1933-2009)  .........187


2009/11/25    /    Numër : 542702    /    Numri i shikimeve : 1280